
Tabela ilości wody do gotowania na parze
Czas (min) Woda w szufladzie na wodę (ml)
15 - 20 300
30 - 40 600
50 - 60 800
Gotowanie na parze
OSTRZEŻENIE! Nie otwierać
drzwi urządzenia, gdy funkcja
jest włączona. Występuje
zagrożenie poparzeniem.
Ta funkcja jest odpowiednia do każdego
typu żywności – świeżej lub mrożonej.
Można jej używać do gotowania/
pieczenia, podgrzewania, rozmrażania,
gotowania lub blanszowania warzyw,
mięsa, ryb, makaronów, ryżu, kukurydzy,
kaszy manny i jajek.
Za jednym razem można przyrządzić cały
posiłek. Aby prawidłowo ugotować/upiec
wszystkie potrawy, należy dobierać je w
taki sposób, aby miały jak najbardziej
zbliżony czas gotowania/pieczenia. Dodać
ilość wody odpowiednią dla tej z
przyrządzanych potraw, która wymaga jej
najwięcej. Umieścić potrawy w
odpowiednich naczyniach, a następnie na
rusztach. Rozmieścić odpowiednio
naczynia, aby zapewnić swobodny obieg
pary.
Sterylizacja za pomocą funkcji
Gotowanie na parze
• Ta funkcja umożliwia przeprowadzenie
sterylizacji naczyń (np. butelek dla
niemowląt).
• Umieścić czyste naczynia na środku
rusztu na pierwszym poziomie
piekarnika. Otwór powinien być
skierowany w dół pod małym kątem.
• Wlać do szuflady maksymalną ilość
wody i ustawić czas na 40 minut.
Warzywa
Produkt Temperatura
(°C)
Czas (min) Poziom pie‐
karnika
Woda w szu‐
fladzie na
wodę (ml)
Karczochy 96 50 - 60 1 800
Bakłażany 96 15 - 25 1 450
Cały kalafior 96 35 - 45 1 600
Kalafior, ró‐
życzki
96 25 - 30 1 500
Brokuły, całe 96 30- 40 1 550
Brokuły, cząst‐
ki
96 20 - 25 1 400
Grzyby krojone 96 15 - 20 1 400
Groszek 96 20 - 25 1 450
Koper 96 35 - 45 1 600
17
Komentarze do niniejszej Instrukcji